Kapitałowi producenci żywności zwiększyli swoją produkcję o 8,2% w 2021 roku. Poinformowano o tym na oficjalnej stronie internetowej burmistrza Moskwy.
„W 2021 r. stołeczni producenci żywności zwiększyli produkcję o 8,2%, a w porównaniu z 2019 r. o 41%” – czytamy w raporcie.
W mieście działa 240 producentów żywności. „Wzrost wynikał z dodatniej dynamiki produkcji półproduktów mięsnych, wyrobów piekarniczych i cukierniczych oraz serów i przetworów rybnych. Wolumen wysłanych produktów sektora spożywczego w ubiegłym roku wyniósł 540 miliardów rubli, czyli o 15,7% więcej niż w 2020 r. io 42% więcej niż w 2019 r. – powiedział w komunikacie zastępca burmistrza Moskwy Władimir Jefimow.
W ubiegłym roku przemysłowcy wyprodukowali około 317 tys. ton wyrobów piekarniczych, czyli o 17,4% więcej niż w 2020 roku i o 7% więcej niż w 2019 roku. Wyprodukowano również blisko 95 tys. ton półproduktów mięsnych, czyli o 4,6% więcej niż w 2020 r. io 23% więcej niż w 2019 r. Produkcja serów i twarogów wzrosła o 2,1% w stosunku do roku 2020 i przekroczyła 45 tys. ton.
„Miasto zapewnia wszechstronną pomoc stołecznym producentom, w tym branży spożywczej – to 240 przedsiębiorstw i ponad 50 tys. pracowników. Na przykład w 2021 r. zawarto osiem umów dotacyjnych z przedsiębiorstwami przemysłu spożywczego na łączną kwotę 107,6 mln rubli. Wśród środków wsparcia znajduje się również nadanie przedsiębiorstwu statusu kompleksu przemysłowego, co zapewnia znaczne zmniejszenie obciążeń podatkowych. Dziś mają go 23 przedsiębiorstwa przemysłu spożywczego, w zeszłym roku udało im się zaoszczędzić ponad 500 mln rubli na podatkach – cytuje w komunikacie Aleksander Prochorow, szef miejskiego departamentu polityki inwestycyjnej i przemysłowej.